Drone / Luchtfotografie

Huisduinen


Het oude walvisvaardersdorp Huisduinen grenst aan Den Helder. In de kustplaats staat één van de oudste vuurtorens van Nederland en de hoogste gietijzeren vuurtoren van Europa: de Lange Jaap

De oudste vermelding van Huisduinen stamt uit de 9e eeuw. Tussen 862 en 865 meldt de Sint-Maartenskerk te Utrecht het verlies van drie hofsteden. Het gebied werd toen ‘Husidina’ genoemd en er zijn archeologische vondsten die wijzen op activiteit van Vikingen in het gebied.[2] Eerst lag het dorp op het vasteland. Door stormen werd het een tijdje een eiland, maar rond het jaar 1000 lag het weer vast aan het land. In de 12e eeuw echter, na enkele stevige stormen, ontstonden meerdere eilandjes in het gebied. Huisduinen lag op een vrij groot eiland in de duinen, zij het niet direct aan zee zoals nu. Er lagen nog grote duinen en een strand voor Huisduinen welke in de loop der tijd langzaam afkalfden. Een groter probleem was dat bij heviger stormen hele happen werden weggeslagen.

In de 17e en 18e eeuw leefden de inwoners van het dorp onder andere van de walvisvaart, koopvaardij en het loodsen van schepen door het Marsdiep van en naar Amsterdam. In die tijd werd voor de kust de Slag bij Kijkduin uitgevochten. Het dorp groeit en bloeit maar aan het eind van de 18e eeuw neemt het snel groeiende Den Helder, met zijn zee- en oorlogshaven het economisch zwaartepunt van Huisduinen over. In 1799 landden de Engelsen en Russen in het noorden van Holland, in Huisduinen werd onder andere de kerk van de Jansenisten verwoest. Tijdens de Franse overheersing verloor het dorp de uitoefening van zijn eigen recht. Wel werd door toedoen van Napoleon Bonaparte het Fort Kijkduin gebouwd. Vanaf 1822 stond op het fort een vuurtoren.

Foto's gemaakt met de Mavic 2 pro

Naast het strand, duinen en natuur is Huisduinen vooral bekend van Fort Kijkduin. Het fort, daterend van 1811, is onderdeel van de Stelling Den Helder, een verdedigingslinie die werd gebouwd onder Napoleon. Het fort is tegenwoordig een museum, dat de geschiedenis vertelt van de periode dat het een fort was. In het fort bevindt zich ook een Noordzee-aquarium. In het oude logementsgebouw, tijdens de Tweede Wereldoorlog gebouwd door de Duitse marine, is het Atlantikwall Centrum gevestigd.

Net ten noorden van Fort Kijkduin staat vuurtoren De Lange Jaap die dateert uit 1877. Het is de hoogste gesloten gietijzeren vuurtoren ter wereld.

De kerk van Huisduinen dateert uit 1851 en is in 1896 verbouwd van een houten naar stenen kerk. De kerk heeft een aantal oude objecten in het interieur. Zo bevat het een votiefschip uit de walvisvaarderstijd. De klok stamt uit 1537 en in het kerkje is een houten sculptuur van een leeuw te vinden uit 1623. De kroonluchters dateren uit 1650


Recent Portfolios